2023-01-03 09:35

Történetének legsikeresebb évét zárta magyarországon a Lexus 2022-ben

A Lexus megőrizte ötödik helyét a magyarországi prémium újautópiacon, a teljes újautó piacon pedig 753 autó értékesítésével 0,54%-ról 0,58%-ra növelte piaci részesedését. A Lexus azonban valójában még ennél is jobban teljesített: több, mint 1200 vevőszerződéssel magyarországi történetének legsikeresebb évét zárta!

Taroltak a Lexus SUV-ok

A legnépszerűbb Lexusnak 2022-ben Magyarországon az RX nagyméretű SUV bizonyult 289 darabbal, ez a magyarországi Lexus eladások 38,4% -át teszi ki. Az ezüstérmes a vadonatúj, a márka történetében először plug-in hibrid elektromos hajtással is elérhető NX közepes méretű SUV lett 282 darabbal, ami a Lexus hazai eladásainak 37,5%-át jelenti. A bronzérmes az ES felsőkategóriás szedán lett, 82 darabbal (a magyarországi Lexus eladások 10,9%-a), amelynek szorosan ott volt a sarkában a a kompakt crossover UX is 79 darabbal (10,5%).

Óránként 2 Toyota és naponta 2 Lexus

2022-ben Magyarországon közel óránként 2 Toyota és naponta 2 Lexus talált gazdára, amelyben meghatározó szerepe volt a meglévő, sikeres modellportfóliónak, ám a sikerből az új modellek is tevékenyen kivették a részüket. A legnagyobb darabszámban ugyan a kifutó Lexus RX talált gazdára, a márka abszolút slágermodellje ugyanakkor talán mégis a vadonatúj NX volt, amelyben bemutatkozott a világ legfejlettebb plug-in hibrid elektromos meghajtása is. Sikerrel debütált ugyanakkor a modellfrissített ES és UX is.

„Jelzésértékűnek is tekinthető, hogy a Toyota abban az évben érkezett el a csúcsra Magyarországon, amikor az iparág és a piac az elmúlt másfél évtized legnagyobb kihívásaival kellett, hogy szembenézzen, a chip- és félvezetőhiány miatti szállítási nehézségektől az árfolyam volatilitásán át a háborús inflációig és az ennek köszönhető piaci bizonytalanságig. Márkánk története során soha nem talált még ennyi új Toyota gazdára Magyarországon, ezért különösen köszönjünk vásárlóink bizalmát. A negyed évszázaddal ezelőtt a Toyota által útjára indított elektromos forradalom mára az iparág mindennapjainak valóságává vált, és miután márkáink, a Toyota és a Lexus kínálja a piac legszelesebb, több, mint 20 modellből álló részben vagy teljesen elektromos autóját (10 öntöltő hibrid elektromos 1 plug-in hibrid elektromos, 3 akkumulátoros elektromos és 1 hidrogén üzemanyagcellás elektromos Toyota modellel és 4 öntöltő hibrid elektromos, 2 plug-in hibrid elektromos és 1 akkumulátoros elektromos Lexus modellel), szinte nincs olyan személyautó szegmens ahol ne kínálnánk egy vagy több környezettudatos alternatívát. 2023-ban kínálatunk további fontos öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos modellekkel bővül majd a legnépszerűbb járműkategóriákban, így minden esélyünk meg van arra, hogy ebben a kihívásokban gazdagnak ígérkező évben is sikerrel vegyük az akadályokat.” – fogalmaz László Richárd a Toyota Central Europe magyarországi országigazgatója.

„Ahogyan eddigi sikereinkben, így az említett kihívásokkal való szembenézésben igy fontos szerepe lesz piacvezető modellportfoliónk mellett a regionális központunkban és a márkakereskedői hálózatunkban dolgozó felkészült és elkötelezett kollégáinknak, és mindenekelőtt ügyfeleink folyamatos bizalmának, amelyet a jövőben is igyekszünk a legmagasabb szinten megszolgálni.” – teszi hozzá László Richárd.

2023-ban folytatódik a modellinvázió

Jóllehet a legtöbb iparági szakértő 2023-ra különböző tényezők miatt (a gyártók tekintélyes részét az év első felében várhatóan továbbra is sújtó, a félvezető- és chiphiány okozta szállítási nehézségek, az árfolyamingadozás miatt nehezen tervezhető árak, a háborús infláció, stb.) a magyarországi újautó piac bizonyos mértékű csökkenését várja, a Toyota és Lexus jó eséllyel indul pozíciói megőrzéséért, amelyet fontos új modellek egész sora támogat.

A Lexus legfontosabb magyarországi (és nem mellesleg világszinten is legnépszerűbb) modellje, az RX nagyméretű SUV ugyancsak vadonatúj generációval debütál, amely a modell történetében először plug-in hibrid elektromos és turbófeltöltéses hibrid elektromos meghajtással is elérhető lesz. 2023-ban érkezik emellett az első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett Lexus, az RZ nagyméretű SUV is, és a márka ígérete szerint az év folyamán további újdonságokkal is érkezik majd a vezető környezetbarát luxusautógyártó.