Model overlay

az elektromos hajtás új fejezete

2022. áprilisában lelepleztük első globálisan elérhető, tisztán akkumulátoros elektromos (BEV) modellünket. A vadonatúj Lexus RZ 450e a fejlett elektromos technológián keresztül testesíti meg a Lexus különleges formanyelvét és vezetési élményét. 2024 februárjában pedig bemutatkozott az új Lexus RZ 300e, az elsőkerék-meghajtású (FWD) változat, amely kiszélesítette a tisztán elektromos luxus SUV kínálatunkat.
„Az RZ-t azzal a céllal fejlesztettük ki, hogy olyan egyedi Lexus BEV modellt hozzunk létre, amely biztonságot, kiemelkedő minőséget és izgalmas vezetési élményt nyújt.” – Takashi Watanabe, a Lexus Electrified és a Lexus International főmérnöke

A VEZETÉS ÚJ FORMÁJA

Az RZ 450e lenyűgöző teljesítménnyel rendelkezik a nagy precizitású nyomatékszabályozásának köszönhetően, míg az akkumulátor optimális elhelyezése révén ideális súlyeloszlással és azonnali reakcióképességgel bír. A koncepció a „The Natural” nevet viseli, és a DIRECT4 összkerékhajtási rendszeren alapul, amely a vezetés stílusnak és útviszonyoknak megfelelően szabályozza az első és a hátsó hajtást.
Az RZ 300e a fejlett elektromos technológián keresztül testesíti meg a Lexus különleges formanyelvét és vezetési élményét. Lenyűgöző teljesítménnyel rendelkezik a nagy precizitású nyomatékszabályozásának köszönhetően, míg az akkumulátor optimális elhelyezése révén ideális súlyeloszlással és azonnali reakcióképességgel bír. Mindkét hajtás olyan vezetési élményt kínál, amelynek segítségével a jármű azonnal reagál a vezető akaratára, ezzel még magasabb szintre emelve a Lexus Driving Signature filozófiáját.

KÉNYELEM ÉS KIFINOMULTSÁG

Az Omotenashi filozófia áthatja az RZ utasterét, amely minimalista, de mégis luxus élményt nyújt. A szélvédő alól induló formák egészen az ajtókig mutatnak, míg az alacsonyra húzott műszerfal tágas, letisztult benyomást kelt. A tiszta, modern és egyszerű felületek a textúrákra koncentrálnak. A hosszú tengelytáv tágas hátsó teret eredményez, és kellő hátsó fejteret biztosít a hátul utazók kényelmének maximalizálása érdekében. Az RZ nyitottsága és a szabadságérzet tovább fokozható panorámatető választásával.

FEJLETT IRÁNYÍTHATÓSÁG

A Lexus világában elsőként bemutatkozó One Motion Grip* rendszer a és a fejlett irányíthatóságot kínáló yoke kormány még szorosabbra fűzi az ember és az autó közötti kapcsolatot, miközben valódi mechanikus kapcsolat nincs is a kormány és a kerekek között – csupán elektronikus jelekkel kommunikálnak egymással. Ennek köszönhetően az információáramlás minősége és sebessége is tovább fejlődött. A One Motion Grip lenyűgöző manőverezhetőséget és teljesítményt ad a pilóta kezébe, mindemellet redukálja a kerekek és a fékek felől érkező szükségtelen vibrációkat.

*A One Motion Grip designja jelenleg is tervezés alatt áll. Előreláthatólag 2025-ben lesz elérhető.

TISZTA HANGULAT

A hangulatvilágítás nagy mértékben hozzájárul az élményekhez vezetés közben. Az előre beprogramozott 14 árnyalat a lenyűgöző természeti jelenségek érzetét keltik. Az opcionális, világelsőként megalkotott In-ei világítás képes árnyékolással megváltoztatni az ajtóbetétek hangulatát amikor az ajtók nyitva, vagy éppen csukva vannak – ezzel további csillogást biztosítva az utastér számára.

VALÓDI ÖSSZKERÉKHAJTÁS (450e)

A DIRECT4 – amely a Lexus kínálatában először lesz elérhető – az újonnan kifejlesztett e-Axle motorokkal együtt folyamatos, precíz irányítás alatt tartja a négy kerék hajtását. A vezetési körülmények és az útviszonyok nem befolyásolják a rendszer teljesítményét, mely a talajterhelés alapján választja ki a megfelelő beállításokat, ezzel lenyűgöző vezetési élményt biztosítva a pilóta akaratának megfelelően. Az olyan fontos információk, mint a kanyarsebesség és a kormányzási szög, segítenek optimalizálni a hajtóerő eloszlását.

SEMMIT SEM BÍZTAK A VÉLETLENRE

Az RZ a legújabb Lexus Safety System+ rendszert használja, mely azon a meggyőződésen alapul, hogy kiemelkedően fontos a világszínvonalú fejlett biztonsági technológiák gyors és magas színvonalú fejlesztése és szélesebb körben való alkalmazása. A proaktív vezetéstámogató rendszer – amely a vezetőt és az útviszonyokat figyelő funkciókra alapszik – minden helyzetben a vezetőt szolgálja és optimális irányíthatóságot és biztonságot nyújt. Az elérhető funkciók közé tartozik az ütközést megelőző biztonsági rendszer is, mely észleli, ha a vezető oldalra néz vagy esetleg elalszik a volánnál, és korán jelzést ad, ezzel megelőzve az esetleges balesetet.

DEDIKÁLT PLATFORM

Az RZ a Lexus életében először használ dedikáltan BEV platformot (e-TNGA), ezzel alapvetően jobb teljesítményt és örömteli vezethetőséget biztosítva a modell számára. A platform fokozott stabilitást és menetkényelmet nyújt, méghozzá az akkumulátor padlóba helyezésével, amely alacsony súlypontot és tehetetlenségi nyomatékot tesz lehetővé.

FEJLETT TECHNOLÓGIA

A középső kijelző szerepét egy nagyméretű érintőképernyő tölti be, amelynek számos funkcióját kijelzőn belüli soft kapcsolókba integrálva kezelheti. Nagy figyelmet fordítottak a kapcsolók méretére, formájára, elrendezésére és a kijelzőn megjelenő információkra. Ez lehetővé tette, hogy az intuitív kezelhetőséget szem előtt tartva optimális formával és elhelyezéssel találkozhasson, miközben a tervezők figyelembe vették az egyes funkciók használatának gyakoriságát is.

ÚJGENERÁCIÓS DESIGN

A dizájnkoncepció a BEV modellek jellegzetes karakterét és kiváló gyorsulási képességét kívánja kifejezni. A belsőégésű erőforrás eltávolításával párhuzamosan az autó frontrészének funkcionális követelményei megváltoztak, ezzel arra késztetve a Lexus tervezőit, hogy új identitást adjanak a modellnek a „orsó formájú test” dizájnnal. A külsőt a BEV modell dinamikus teljesítménye inspirálta, ezzel egy letisztult és látványos képet alkotva. A kifinomultság és a minőségi kivitelezés érzése még a funkcionalitásra törekvő térben is létezik.

OKOSTELEFONJÁHOZ TERVEZVE

Az OTA (Over-the-Air) frissítések hozzáférést biztosítanak a legújabb szoftverekhez, melynek köszönhetően folyamatosan új funkciókkal bővülhet járműve, ezzel javítva az autó teljesítményét, és a legújabb vezetéstámogató rendszerek elérhetőségével még biztonságosabbá alakítva a modellt. Okostelefonja, lehetővé teszi az ajtók távolról történő zárását/nyitását és a motor távolról való beindítását.

EGYEDÜLÁLLÓ HANGKÉP

Az utastéren belüli hangok a vezetés élményét közvetítik azáltal, hogy párbeszédet alakítanak ki az autó és a vezető között. A mérnökök a hangfrekvenciákat a jármű sebességéhez és hangszintjéhez igazították. A csend szintén fontos szempont volt, hiszen ezzel a lehető legmagasabb szintű kényelmet érhették el az utastérben.

MAGABIZTOSSÁG MINDEN UTAZÁS SORÁN

Az RZ akkumulátormelegítő rendszere lehetővé teszi az akkumulátorok gyorsabb feltöltését, akár télen és hidegebb körülmények között is. A továbbfejlesztett akkumulátorvezérlési technológia világszínvonalú akkumulátorkapacitás-megtartást biztosít (10 év után legalább 90%), és biztosítja az ügyfelek számára, hogy hosszú ideig maradhassanak magabiztosak Lexus modelljük volánja mögött.

„Üljön be” az RZ-be és nézzen körül

RZ galéria

Kínálatunk