2021-11-18 10:41

Történelmi értékesítési eredményt ért el a Lexus Magyarországon

A hazánkban közel 100%-ban környezetbarát öntöltő hibrid elektromos autókat értékesítő Lexus az elmúlt években világszerte látványos előretörést könyvelhetett el, egyszerre növelve értékesítéseit és piaci részesedését. Nem volt ez másként hazánkban sem, ahol mára a márka prémium piaci részesedése eléri az 5,2%-ot, ami az egyik legmagasabb eredménynek számít az európai piacok közül. A diadalmenet pedig a jelek szerint tovább folytatódik: Lexus Magyarországon történetében először a napokban átlépte az egy naptári évben született 1000 vevőszerződést, ami abszolút rekordnak számít.

A valamennyi modelljében a világ legfejlettebb, negyedik generációs öntöltő hibrid elektromos hajtását kínáló Lexus, amelynél mára elérhető a világ legfejlettebb plug-in hibrid elektromos hajtása (az NX crossover esetében) és a világ legfejlettebb akkumulátoros elektromos hajtása (az UX crossover esetében) is, kétségkívül a szigorodó emissziós szabályozások és a környezettudatos modellek iránt megnövekedett általános piaci kereslet és ezzel járó autópiaci zöldülés egyik legnagyobb nyertese. Igaz ez világszinten épp úgy, mint Európában, Magyarország esetében azonban ez hatványozottan érvényes, hiszen a márka helyi piaci részesedése többszöröse az európai átlagnak. Az idei ráadásul a Covid okozta piaci nehézségek, valamint az autóipar nagy részét sújtó félvezető/chip válság ellenére is rekord évnek bizonyult Magyarországon a környezettudatosság és legendás mebízhatóság mellett a high tech műszaki megoldásokat a legmagasabb szintű kézműves kidolgozottsággal ötvöző kifinomultság szinonimájaként ismert luxusautómárka számára. Az egy évben született vevőszerződések a márka története során először most lépték át az 1000 darabos álomhatárt, és az évnek még nincs vége.
A sikerfaktorok között kétségkívül említésre érdemes a rendkívül erős modellportfolió, amely az elmúlt néhány hónapban olyan modellel gazdagodott, mint a megújult ES és LS felsőkategóriás luxusszedánok, vagy épp a várva várt vadonatúj NX crossover, amely a márka történetében először plug-in hibrid elektromos meghajtással is rendelhető, és elképesztő számú előrendelést ért el.
Fontos szerepe lehet emellett annak is, hogy a többi prémium márkától meglehetősen eltérő hálózatfejlesztési stratégiát követő Lexus új márkakereskedéssel is gazdagodott néhány hónappal ezelőtt: a Lexus Buda, Lexus Szeged és Lexus Debrecen mellett immár a Lexus Pest is várja az ügyfeleket. (Míg a legtöbb márka esetén a földrajzi lefedettség minél hamarabb történő biztosítása a cél, a Lexus márkakereskedés jogát általában csak olyan évtizedek óta bizonyított Toyota márkakereskedések kapják meg, amelyek a legmagasabb szintű ügyfélkiszolgálásról ismertek.)
A Lexus magyarországi márkaigazgatója, Kárpáti László ugyanakkor egy másik tényezőre is felhívja a figyelmet:  „A Lexus modellek kompromisszumot nem ismerő legendás megbízhatósága, prémium kivitelezési minősége, vagy épp az modelljeinkben bemutatkozó előremutató, nem ritkán iparágelső technológiák jelentik azt a biztos alapot amire építkezhetünk. A Lexus világszintű, és különösen magyarországi sikerének záloga azonban nem más, mint az omotenashira, azaz a japán vendégszeretet filozófiájára épülő ügyfélközpontú szemlélet, amely az értékesítési és vevőszolgálati folyamat minden pontján végigkíséri az ügyfelet, és igekszik igényei elébe menni. Ennek kimagasló színvonalú gyakorlatba ültetése az amely európai szinten is kiemeli a magyarországi Lexus hálózatot, és amely az elmúlt évek sikereinek, és a most elért 1000 darabos rekord szerződésszámnak az eredője. Mindezért köszönettel tartozunk minden egyes hazánkban dolgozó Lexus kollégának, legyen szó bármelyik munkafolyamatról különös tekintettel arra, hogy ezt a sikert egy ilyen a Covid által terhelt nehéz időszakban sikerült elérnünk.“
„Ez a szellemiség garancia arra, hogy ez ne csupán egy egyszeri kimagasló eredmény, hanem további sikerek előszobája legyen. Ebben természetesen kollégáink segítségére lesznek a jövő évben érkező kiemelten fontos Lexus újdonságok is, amelyek révén minden idők legerősebb Lexus modellportfoliója jön majd létre. Legalább ilyen fontos szerepe lesz majd emellett egy újabb márkakereskedés, a Lexus Monor januári megnyitásának, amellyel együtt a jövő évben már öt Lexus márkakereskedésben és további két Lexus márkaszervizben (Kaposváron és Halásztelken) állunk majd ügyfeleink szolgálatára.“
 – teszi hozzá a szakember.