2023-01-18 09:40

Prémiumérzet tiszta lelkiismerettel: minőségi műbőr a Lexustól

A bőrkormány kiemelkedő tapintási érzetét és vezetési minőségét a fenntarthatóság és az állatvédelem jogos követelményével kombinálja az az innováció, amely az új generációs Lexus RX fedélzetén mutatkozik be.

A luxus fogalma a vásárlók egyre nagyobb hányadának jelent többet a hagyományos fényűzésnél. Ma már elegáns dolog például odafigyelni arra, hogy életvitelünkkel ne ártsunk másoknak – legyen szó a környezetről, embertársainkról vagy állatokról. Ebből a szemléletből fakad az a törekvés, hogy egy-egy használati tárgy előállítása során egyáltalán ne alkalmazzunk állati eredetű anyagot. A dietetika világából kölcsönzött fogalommal vegánként emlegetett anyaghasználat azonban csak akkor érheti el a célját, ha a felhasználónak soha nem kell úgy éreznie, hogy kompromisszumot kötött a minőség és a lelki béke között.

Amikor tehát a Lexus úgy döntött, hogy az új generációs RX szabadidőjárműhöz a vegán utastér opcióját kínálja, biztosnak kellett lennie abban, hogy a felületek tapintásra, tapadásra és minden egyéb elsődleges paraméterükben tökéletesen imitálják (vagy akár felül is múlják) az első osztályú állati bőröket.

Ennek érdekében a téma legnagyobb ismerőjéhez fordultak segítségül. Nem kellett messzire menniük, hiszen a Toyota-csoport leányvállalatáról, a Toyoda Goseiről volt szó. Ők elsősorban a műanyag- és gumiiparban tevékenykednek, de az itt felhalmozott, több évtizedes tapasztalataikat más területeken is hasznosítják. A cég nevéhez számos olyan világújdonság fűződik, amelyre ma már magától értetődő autóipari termékként tekintünk.

Ebben a konkrét esetben a Toyoda Gosei egy textilipari szakértővel, a több mint 130 éves múltra visszatekintő Seiren vállalattal működött együtt. A kooperáció egy különleges szendvics-szerkezetet eredményezett, ahol a kormány karimájának fémvázát borító műanyag korpusz és a szintetikusbőr-bevonat közé egy speciális szövetréteget préselnek. Ez biztosítja azt a puha, komfortos, mégis feszes és határozott fogásérzetet, amely a legjobb minőségű bőrkormányok ismérve.  Ez a többrétegű felépítés egyben a tartósság, a legmagasabb szintű kopásállóság garanciája is.

Noha ezek a szempontok elvileg az utastér minden bőrkárpitozású felületére érvényesek, a kormánykerék kivitele nem csak esztétikai és kényelmi szempontból kulcsfontosságú, hiszen a gépkocsi elsődleges kezelőszervéről van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít a vezető és az autó között. Ezért a szerkezeti stabilitáson túlmenően olyan különleges anyagokkal kezelték a felületet, amelyek ellenállóvá teszik azt a vegyi és egyéb környezeti hatásokkal szemben. Így a volán hosszú évekre megőrzi tapintását, tapadását és egyéb felhasználói szintű jellemzőit.

A vegán belső a Lexus RX esetében még opció, a bőrmentes környezet azonban várhatóan egyre szélesebb körben szorítja ki a tradicionális állati termékeket az autóiparból is. Erre egyébként már nem is kell olyan sokat várni: a Lexus első, kifejezetten elektromos hajtásra tervezett típusa, a márka és az automobilizmus emissziómentes jövőjét szimbolizáló RZ crossover eleve kizárólag vegán utastérrel rendelhető.