2021-12-16 09:02

Ezekre az akkumulátoros elektromos Toyotákra és Lexusokra vágyik majd a következő években

A világ elsőszámú és egyben legzöldebb autógyártója, az Európában már ma is több, mint 20, világszerte pedig több, mint 40 részben vagy teljesen elektromos (öntöltő hibrid elektromos, azaz HEV, plug-in hibrid elektromos azaz PHEV, akkumulátoros elektromos azaz BEV és hidrogén üzemanyagcellás elektromos azaz FCEV) autót kínáló, Európában már most mintegy 60%-ban hibrideket értékesítő Toyota már korábban is ambiciózus terveket osztott meg kínálatának és eladásainak további elektrifikációja kapcsán, a napokban azonban még tovább emelte a tétet. Az alábbiakban sorra vesszük mi az amit az elkövetkező években érkező akkumulátoros elektromos Toyotákról és Lexusokról tudni lehet.

Az elmúlt negyed évszázadban mintegy 19 millió hibridet értkesítő, és jelenleg is a világ legfejlettebb öntöltő hibrid elektromos hajtását, plug-in hibrid elektromos hajtását és hidrogén üzemanyagcellás elektromos hajtását jegyző, az akkumulátoros elektromos hajtást pedig hamarosan a szilárdtest akkumulátorok révén forradalmasító Toyota kétségkívül az autóipari zöldülés egyértelmű élharcosa: a japán autógyártó nem csupán tessék-lássék szerepeltet a kínálatában részben vagy teljesen elektromos autókat, Európában például a gazdára találó új Toyoták 60%-a és új Lexusok 99%-a hibrid elektromos hajtású. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az elmúlt évtizedekben környezetbarát autózás szinonimájává előlépő autógyártó 2025-re már egyetlen olyan autót sem kínál majd, amely ne volna elérhető valamilyen részben vagy teljesen elektromos meghajtással, sőt, ezek számát a mostani valamivel több mint 40-ről négy év alatt több, mint 70-re szándékozik emelni globális modellportfóliójában, úgy, hogy világszintű értékesítéseinek mintegy 70%-át tegyék ki az öntöltő hibrid elektromos, 10%-át a plug-in hibrid elektromos, újabb 10%-át pedig a zéró emissziós (akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek). Az alig két hete a világot egy újabb alternatív zöld meghajtás, a hidrogén belső égésű motorral működő Toyota sportautó és Lexus homokfutó tanulmánnyal ámulatba ejtő autógyártó ugyanakkor most még tovább emelte a tétet.

30 új akkumulátoros elektromos Toyota és Lexus 2030-ig

 A Toyota korábbi ígérete 2025-ig 15 új akkumulátoros elektromos Toyota és Lexus bemutatásáról, és 2025-re minimum évi 1 millió zéró emissziós autó értékesítéséről szólt, a vállalat világszintű elnöke, Akio Toyoda ugyanakkor két napja még komolyabb víziót osztott meg: 2030-ig 30 vadonatúj akkumulátoros elektromos Toyota és Lexus érkezik majd amelyekből addigra éves szinten 3,5 millió (ebből 1 millió Lexus) talál majd gazdára. (Mindez az ezekkel párhuzamosan érkező ötödik generációs öntöltő hibrid elektromos, harmadik generációs plug-in hibrid elektromos és második generációs hidrogén üzemanyagcellás elektromos autók során túl). Sőt, Toyoda elnök még ennél is tovább ment: a ma Európában 99%-ban hibrid elektromos autókat értékesítő Lexus 2030-ra Európában, Észak-Amerikában és Kínában 100%-ban akkumulátoros elektromos autókat értékesít majd. Ha ez nem volna elég, 2035-re a világ összes Toyota és Lexus gyára is teljesen karbonsemlegesen működik majd, a Lexus világszintű kínálatát pedig kizárólag akkumulátoros elektromos modellek teszik majd ki.

bZ: az akkumulátoros elektromos Toyoták új generációja

A Toyota vadonatúj akkumulátoros elektromos modelljeinek meghatározó részét képezi majd a dedikáltan az elektromos autók számára kifejlesztett padlólemezre épülő bZ, azaz ’beyond Zero’ sorozat, amelyről korábbról tudni lehet, hogy 2025-re 7 modellből áll majd. Ennek első tagját, a bZ4X crossovert, amely méretében a RAV4 és a Highlander között helyezkedik majd, csak nemrégiben láthatta sorozatgyártásra érett állapotban a nagyközönség, 2022 nyarára pedig már a magyarországi márkakereskedésekbe is megérkezik majd. További négy bZ modellről Akio Toyota prezentációja során hullt le a lepel, így már biztosan tudható, hogy néhány éven belül érkezik majd egy kisméretű bZ crossover, egy kompakt és egy nagyméretű (akár 7 üléssel) bZ SUV, ezen felül pedig egy középkategóriás szedánnal is kiegészül majd a bZ sorozat.

Meglévő Toyota modellek vadonatúj akkumulátoros elektromos hajtással

A Toyota ugyanakkor nem korlátozza majd vadonatúj akkumulátoros elektromos meghajtását az új elődmodell nélküli, dedikált akkumulátoros elektromos padlólemezre épülő bZ sorozatra, így a kínálatában már most szereplő modellek új generációi is részesülhetnek majd abból: ennek eredményeképp érkezik majd a gyártó akkumulátoros elektromos pickupja és terepjárója.

Akkumulátoros elektromos haszongépjárművek, autómegosztó szolgáltatások, sportautó

Izgalmas újdonságot jelentenek majd emellett az akkumulátoros elektromos áru- és személyszállítók (például az először prototípusként idén, a tokiói olimpiai faluban debütáló e-Palette), valamint a dedikáltan az (akár önvezető) autómegosztó szolgáltatások részére fejlesztett és a személyre szabható, az önkifejezés lehetőségét és lehetővé tévő akkumulátoros elektromos városi kisautók (Micro Box és Mid Box). Annak aki tudja, hogy Akio Toyota elnök szenvedélyes autóversenyző és mesterpilóta, biztosan nem okoz meglepetést az sem, hogy egy akkumulátoros elektromos Toyota sportautó is helyet kapott az érkező zéró emisszós Toyoták sorában.

Akkumulátoros elektromos Lexus invázió

Akkumulátoros elektromos sportautó a hamarosan érkező zéró emissziós Lexusok között is helyet kapott, a 2 másodperc közeli 0-100-as gyorsulást és a vadonatúj szilárdtest akkumulátornak köszönhető 700 kilométeres hatótáv pedig már önmagában lélegzetelállító, amit csak tovább fokoz az autó lenyűgöző formavilága. Az is csupán két hete ismert, hogy az Európa több országában már most is kapható, hozzánk pedig jövő év elején érkező akkumulátoros elektromos Lexus UX crossover mellé egy új, nagyméretű elektromos SUV is érkezik majd RZ néven még a jövő évben, ám Toyoda elnök egy újabb elektromos SUV és egy elektromos szedán érkezéséről is szót ejtett, a közreadott gyári fotókon pedig további szedánok, sőt, egy kabrió is felsejlik.

A Toyota alaposan felkavarja az állóvizet

Akio Toyota elnök bejelentése révén a Toyota kétségkívül felkavarja az állóvizet az egész iparágban, hiszen a most bejelentett modellinvázió gyakorlatilag egészpályás letámadást jelent: hasonlóan a vállalat eddigi, a hibrid elektromos autók tekintetében már sikerre vitt stratégiájához a Toyota és a Lexus az akkumulátoros elektromos autók tekintetében a piac teljes vertikumának lefedésére készül, gyakorlatilag nem lesz olyan személyautó, haszongépjármű vagy éppen luxusautó szegmens ahol a vállalat ne képviseltetné magát zéró emissziós opcióval. És ahogyan azt a Toyotától és a Lexustól már megszokhattuk, ha bemutat egy környezetbarát megoldást, azt nem csupán ’mutatóba’ szánja, hanem komoly értékesítési céljai vannak vele, ebből pedig az egész iparág és így a bolygó is profitálhat: a Toyota által az iparágra kényszerített lépéskényszer ugyanis az eddigieknél nagyobb ütemű zöldülésre sarkallhatja majd a többi piaci szereplőt is.