2021-12-14 16:23

Áthangolta felsőkategóriás túraautójának futóművét a Lexus

A 2022-es modellévben minden eddiginél élvezetesebb vezethetőséget kínál a Lexus LC kupé és kabrió. A módosítások a felfüggesztés mechanikus elemeinek hangolását, valamint az elektronikus üzemmódok paramétereit egyaránt érintik.

Gyártásának ötödik évébe lép a Lexus LC, a Lexus kétüléses zászlóshajója. A 2020 óta vászontetős kabrióként is gyártott gran turismo pályafutása során többször is meglepte már az újságírókat váratlanul összeszedett, pontos, feszes viselkedésével, az új modellévben pedig még kezesebb, még közvetlenebb lesz a széria vezethetősége, hála a futóművet és a menetvezérlő elektronikát érintő módosításoknak.
A Lexus mérnökei újrahangolták az első és hátsó felfüggesztést, ami részletgazdag visszajelzést és lineáris kormányreakciókat eredményezett, így minden eddiginél elmélyültebb kapcsolat alakul ki a vezető és a jármű között. Szintén módosították az elektronikus szabályozó egyes üzemmódokhoz rendelt paramétereit.
Normál üzemben mostantól még kényelmesebb rugózás, még harmonikusabb vezetési élmény várja az utasokat. Ennek az ellenpólusa, az S+ beállítás az eddigieknél is hatékonyabban veszi elejét a jármű hossz- és kereszttengely körüli elfordulásánál: azaz minimális oldaldőléssel kanyarodik a Lexus LC, gyorsításkor és fékezéskor pedig elmarad a stabilitást és a vezetés ösztönösségét hátrányosan befolyásoló ágaskodás, illetve bólintás.
Összességében kiszámíthatóbban, ritmusosabban irányítható az autó, ami tovább erősíti az egység érzetét a jármű és vezetője között. Ehhez egyébként minden feltétel adott, hiszen a Lexus az ülések szerkezetét is átdolgozta, így az még pontosabban illeszkedik az utasok testéhez.
A pontos vezethetőséget érintő, harmadik mechanikus módosítás az automata sebességváltót érinti: beépítettek egy új reteszt, amely megakadályozza, hogy a vezető akaratlanul előre- vagy hátramenetbe kapcsoljon, és ezzel a jármű a szándéka ellenére elinduljon.
A 2022-es modellévben bevezetendő, további újdonságnak a vezethetőséghez nincs köze, az autó élvezetéhez azonban annál inkább. Most először lesz ugyanis elérhető az a Lexus Bespoke Build szolgáltatás, amely a kiválasztott típusok teljes körű személyre szabhatóságát kínálja. Az exkluzív keréktárcsákat, aerodinamikai elemeket, külső és belső kidolgozást, valamint speciális színeket és korábbi limitált szériákból ismert, ma már sehol nem elérhető megoldásokat kínáló programban a Lexus Takumi kézműves mesterei valósítják meg az ügyfelek álmait; munkájukról az autók teljesen egyedi megjelenése mellett a műszerfalon ehelyezett, személyre szabott embléma tanúskodik.